NDT Nedir ve Ne işe Yarar?

Nedir bu NDT (tahribatsız muayene)? Ne işe yarar? Üretim sanayisi de üretilen malzemelerin çeşitli kontrol yöntemleri ile birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Görsel Muayene (VT)
  • Ultrasonik Test (UT)
  • Radyografik Test (RT)
  • Manyetik Parçacık Testi (MT)
  • Penetrant Testi (PT)
  •  
  • Gibi yöntemler ile kısa kısa özet geçmek gerekirse;

Görsel muayene
Bir malzeme yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar ve yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesine görsel muayene denmektedir.
Ultrasonik Test
Bu tahribatsız muayene yönteminde incelenmek istenilen malzemedeki süreksizlikleri tespit edebilmek için muayene probu tarafından üretilen yüksek frekanstaki (0.1-20 MHZ) ses üstü dalgalarının test malzemesi içerisinde yayılması ve bir süreksizliğe çarptıktan sonra tekrar proba yansıması ve böylece prob tarafından algılanması temeline dayanmaktadır.
Radyografik Test
Yüksek enerjiye sahip olan elektromanyetik dalgalar bir çok malzemeye nüfuz edebilmektedir. Bellirli bir malzeme hacmine nüfuz eden ışınım malzemenin karşı tarafına yerleştirilmiş olan ışımaya duyarlı filmleri de etkilemektedir. Etkilenen filmler banyo edilirken ışınımın içinden geçtiği malzemenin iç yapısının görüntüsü filmde belirir.
Manyetik Parçacık Testi
Manyetik Parçacık Testi, yüzey hatalarının tespiti için kullanılan bir muayene metodudur. Hataların muayene yüzeyine açık olması gerekmez. Kolay ve etkili bir yöntem olmasının yanı sıra hızlı bir yöntem olması da uygulanabilirlik konusunda büyük rol oynamaktadır.
Penetrant Testi
Penetrant muayene yöntemi yüzey hatalarının tespitinde kullanılan önemli bir muayene yöntemidir. Hataların muayene yapılan yüzeye açık olması gerekmektedir. Bu yüzden yüzey altında kalan veya herhangi bir nedenle yüzeye açıklığı kapanmış bulunan hatalar bu metotla tespit edilememektedir.
Bu testler ile yapılan yöntemlere tahribatsız muayene yani NDT denir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Kabul Ediyorum