WPS (Kaynak Prosedür Şartnamesi) Nedir ?

Bu WPS ( Welding Procedure Specification) nedir ne işe yarar. WPS yani türkçe karşlığı Kaynak Prosedür Şartnamesi dir.

WPS, bir kaynak prosesinde malzeme tipine , cinsine ve kalınlığına göre tel, gaz, voltaj, ilerleme hızı, amper vb. gibi değişkenlerin belirtildiği bir dökümandır. 

Kaynak parametreleri kişiye göre farklık gösterebilir, personelin tecrübe ve bilgisi önemli rol oynar.Bazı hassas malzemelerin kaynağında istenmeyen metalurjik dönüşümlerin meydana gelmemesi için ilerleme hızı, voltaj ve amper gibi parametrelere bağlı olarak hesaplanan ısı girdisinin belirli bir seviye altında tutulması; malzemenin çok yüksek sıcaklıklara çıkmaması ya da ergiyik metalin çok hızlı katılaşmaması istenir. Çünkü proses sırasında istemediğimiz dayanım süresi,çatlak ve sertleşme gibi problemelere neden olabilir.
Bu nedenle tüm bu parametreler teknik verilere, teknik personel yönlendirmesine ve tecrübelere göre ayarlanarak bir WPS aracılığıyla kayıt altına alınır.

WPS ‘e göre kaynakçı kalifikasyonunda kullanılacağı durumlarda EN 9606 ;yada kaynatılan parça bir yöntem testi için kullanılacaksa EN 15614 serisinde belirtilen testlere bir ‘de belirtilen testler uygulanarak kaynaklı birleşimden istenen teknik özelliklerin sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Kabul Ediyorum