ss@cti-inspection.com
(0216) 511 58 43
(0530) 173 17 57
Binalarda yapı malzemesi olarak cam kullanılmasının birçok pozitif yönü vardır. Fakat yapı camları imal edilirken, imalat denetiminin yapılması da oldukça önemlidir.
Dış ortam ile iç ortam arasındaki görsel iletişimin kurulmasında oldukça etkin olan cam malzemeler ışık geçirgenliği yönünden de işveren isteğine göre güdümlenebilmektedir.
Ofis, çalışma alanı, ev gibi yerlerde yüksek ışık geçirgenliği istenirken; depo, yatak odası, dinlenme odası, karanlık oda gibi yerlerde düşük ışık geçirgenliği tercih edilebilmektedir. İstenilen teknik özelliklerin sağlanabilmesi için denetimlerin sıkı tutulması gerekmektedir.
En genel tabiri ile yapı camları imalatı 5 farklı proses ile sağlanmaktadır. 5 farklı proseste yapılan proses denetimi, ürünlerin bantlardan kusursuz olarak çıkmasını sağlamaktadır.
Olası bir ürün hatasının tespitinin yapılabilmesi için ise son ürün kontrolleri ve sevk öncesi kontroller gerçekleştirilmektedir.
Cam Kesim Prosesi Denetimi
Jumbo camlardan imalat ölçüsüne kesilen camların kontrolü bu proseste sağlanmaktadır. Prosese özgü oluşan hata tespitleri yapılmakta ve cam ürünlerinin kalitesini arttırma faaliyetleri ilk olarak bu proseste başlatılmaktadır.
Cam kesim prosesi denetiminde en çok karşılaşılan hata tipi: yan kırma, kurt ağzı oluşumu, pul atığı ve ölçüden sapma problemleridir.
Cam Rodaj Prosesi Denetimi
Kesim prosesi tamamlanan cam ürünleri, proje detayına göre rodajlanmak üzere rodaj prosesine getirilmektedir. Projedeki görsellik ve camın kullanımına göre belirlenen rodaj tipi uygulanmak üzere camlar işleme alınır.
Rodaj tipleri: İşlemsiz kenar, mat rodajlı kenar, zımparalanmış kenar, parlak rodajlı kenar ve ölçü rodajlı kenar olarak adlandırılmaktadır. Projeye özgü ve işveren talebi ile de cam kenarlarında pah kırma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Cam rodaj prosesi denetiminde en çok karşılaşılan hata tipi: çapak, yetersiz rodaj, yanlış rodaj tipi uygulaması ve makine hatalarıdır.
Temper Cam Prosesi Denetimi (Öngermeli Cam Denetimi)
Temper prosesi, cam ürünlerinin fırın içerisinde ısıtılması sonucu yaşanan belirli bir ön gerilme ile darbe dayanımının arttırılması prosesidir. Bu cam tiplerinde kırılmalar küçük küçük ve kenarları kesin olmayan cam tanecikleri şeklinde gerçekleşmektedir.
Temper prosesi de kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bu prosesler ise; tam temper ve kısmi temper olarak adlandırılmaktadır. Temper prosesi denetiminde en çok görülen hatalar; cam batıkları, kırılmalar, ondülasyon, yüzey pinollenmeleri, buğulanmadır.
Lamine Cam Prosesi Denetimi
Lamine camlar bulunduğu yerin güvenliğini arttırmak üzere tasarlanmış ve imal edilmiş emniyet camlarıdır. Camlar kırılsa dahi aradaki koruyucu film (PVB) camları bir bütün halinde tutar ve adi camdaki kırılma ve dökülmelerin yaşanmasını engeller.
Lamine camlarda da yüksek özellikli cam elde etme isteği, aradaki koruyucu film (PVB) özelliklerinin değişmesine sebep olmaktadır. Müşteri talebine göre imalatçı firmalar koruyucu film (PVB) uygulamalarını ve özelliklerini değiştirebilmektedir.
Lamine cam prosesi denetiminde en çok görünen hatalar; çiçeklenme, kayıklık, cam arası partikül ve puslanmadır.
Çift Cam Prosesi Denetimi
Çift Cam prosesi, alt basamakta üretilen ürünlerin bir araya getirilerek oluşturduğu bir prosestir. Çıta, butil ve silikon yardımı ile cam ürünleri birleştirilmektedir. Müşteri talebi ve projeye özgü olarak da camların arasına soy gazlar basılabilmektedir. Camların arasına soy gaz basımı cam yalıtımını üst düzeylere çıkarmaktadır.
Çift cam prosesi denetiminde en çok görülen hatalar; geçmiş prosesten gelen hataların sürekliliği, yıkama suyunun teknik özellikleri sebebi ile oluşan izler, kaplama problemleri, cam – çıta problemleri, yeteri miktarda gaz basılmaması problemi, uygun silikon kullanmama problemi, silikon karışım oranı problemi, butil yapışmama – butil taşma problemi, kayıklık vb. gibi problemlerdir.
Bu proselerin dışında kalan Heat Soak işlemi ve sevkiyat yüklemeleri de oldukça önem teşkil etmektedir.
Şantiyelerde problem yaşanmaması adına istenilen ürünün istenilen sandıkta gelmesi ve gerekli nitelikleri sağlaması düzgün bir denetim mekanizmasının ürünü olabilmektedir.