ss@cti-inspection.com
(0216) 511 58 43
(0530) 173 17 57
CE belgesi nedir? , Avrupa Birliğine üye ülkeler arasındaki alışverişlerde ürünlerin üzerinde görmeye alışık olduğumuz bir yeterlilik göstergesidir. Avrupa Ekonomik Alanında serbest dolaşımı olan bu ürünlerdeki CE Belgesi; asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gerekliliklerine göre yetkili kişi ve makamlarca denetlenildiğinin ve değerlendirildiğinin sembolüdür. Avrupa Topluluğuna ait ülkelerde satın aldığınız televizyon,pastel boya, buzdolabı ve bulaşık makinesinde CE işaretini görürsünüz. CE Belgesi, aynı işi yapan farklı üreticilerin aynı imalat sorgusu ve hesap verilebilir imalat kurallarına uyma zorunluluğunu şart kılar. Bu sebepten dolayı adil rekabet koşullarını da sağlamayı hedefler.
CE işareti, esas olarak İç Pazar, Sanayi, Girişimcilik ve KOBİ'ler Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen AB'nin uyum mevzuatının bir parçasıdır. Tehlikeli Maddelerin Kısıtlanması için CE işareti, Çevre Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. AB ürün kurallarının uygulanması konusunda kapsamlı rehberlik, Mavi Kılavuz'da da bulunabilir. ÖNEMLİ NOT: Tüm ürünler CE belgesine ve işaretine sahip olmamalıdır. Sadece Yeni Yaklaşım Direktifleri tarafından kapsanan ürünlerin çoğu için zorunludur. CE işaretini diğer ürünlere yapıştırmak yasaktır. CE işaretinin, bir ürünün AB veya başka bir yetkili tarafından güvenli olarak onaylandığını göstermediğini lütfen unutmayın. Bir ürünün kökenini de belirtmez.
CE Belgesi Nasıl Alınır? CE belgelendirme çalışmaları için ürün uygunluğunu değerlendirme modülleri takip edilerek, ürün piyasaya sürülmeden önce bu işlemler tamamlanmalıdır. Üreticiler, ürünlerinin kapsamları içerisinde bulundukları yönetmelikleri doğrulayarak gerekiyorsa bu alanda uygunluk değerlendirme işlemi sunmak için yetkilendirilmiş onaylanmış kuruluşlara başvurmalıdırlar.
Hemen Teklif Al
CE Belgesi Akrediyasyonu Nedir? Akreditasyon uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri CE uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgeleri, personel belgeleri vb.) (TÜRKAK) tarafından tasdik edilmesidir. Akreditasyon uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin sağlıklı yürütülerek ürün uygunluğunun sağlanması ve uygunluk değerlendirme kuruluşunun faaliyetlerine güven duyulması açısından önemli bir unsurdur.
CE Etiketinin Faydaları Nelerdir? CE etiketi, ürünlere Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde serbestçe pazarlanma imkanı sunar. Ticari açıdan ürünün pasaportu sayılır. Üretici firmalar CE Etiketi sayesinde ürünlerini uluslararası pazarlara sunabilirler. Yeni Yaklaşım direktifleri kapsamında bir ürünün Avrupa Birliği ülkelerine girebilmesi için CE etiketinin olması yeterlidir. CE etiketi, Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygun olmanın bir göstergesidir. CE etiketi, ürünün sağlık ve güvenlik koşullarına uygun olarak üretildiğini gösterir. CE etiketi, ürünün kalitesinin başladığı seviyeyi gösterir. CE etiketi, kesinlikle bir kalite göstergesi veya bir garanti belgesi değildir. CE etiketi taşımayan ürünler, emniyetsiz sağlıksız ve güvensiz olarak kabul edilir, piyasaya sunulmazlar. CE etiketi taşıyan ürünler, Avrupa Birliği ülkelerinde, sadece normlarla ve standartlarla ilgili yasal gerekçeler ileri sürülerek geri çevrilemezler. CE Belgelendirmesi olan üretici firmalarda, firma imajının güçlenmesi, rekabet avantajı , personellerin eğitilmesi gibi sebeplerden dolayı hata maliyetleri düşecek ve karlılıklar yükselecektir.