Tahribatsız Muayene (NDT)

Görsel muayene, bir malzeme yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar ve yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesine görsel muayene denmektedir.

Çoğu zaman başka bir tahribatsız muayene (NDT) metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir muayene yöntemidir. Tahribatsız muayene yöntemleri için hazırlanmış uygulama standardlarının çoğunda da öncelikle gözle muayene yapılması ve bulguların kaydedilmesi istenmektedir.

Kaydedilen sonuçlar değerlendirme aşamasında, ürünün kabul edilmesi ya da reddedilmesinde büyük rol oynamaktadır. Tahribatsız muayene ve görsel muayene de malzeme ve ürünler herhangi bir zarar görmemektedir.



Görsel muayenenin diğer tahribatsız muayene yöntemlerine göre üstün özellikleri ise;
Metalik veya metalik olmayan bütün malzemelere uygulanabilir. Muayene yüzeylerine ulaşılamadığı durumlarda endoskoplar v.b yardımcı gereçler kullanılabilmektedir.

Görsel muayene öncesinde genellikle muayene yüzeyi hazırlığı olarak yüzey temizliği yapılması istemez. Yani, beklenen hataların en iyi görüneceği şekilde olması gerekir. Yeterli ışık şartları altında ve uygun gözlem açılarında kontroller yapılmalıdır.

Genel Standartlar

EN 13018 - Tahribatsız muayene - Gözle muayene-Genel kurallar
ISO 3057 - Tahribatsız muayene - Metalografik replika tekniği ile yüzey muayenesi
EN ISO 3058 - Tahribatsız muayene - Gözle muayene için yardımcı malzemeler - Düşük büyütmeli büyüteçlerin seçilmesi
EN 13927 - Tahribatsız muayene - Gözle muayene - Teçhizat
EN 1330-10 - Tahribatsız muayene - Terminoloji - Bölüm 10: Gözle muayenede kullanılan terimler

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Kabul Ediyorum