ss@cti-inspection.com
(0216) 511 58 43
(0530) 173 17 57
Penetrant testi (muayene) yöntemi yüzey hatalarının tespitinde kullanılan önemli bir muayene yöntemidir. Hataların muayene yapılan yüzeye açık olması gerekmektedir. Penterant testi yüzey altında kalan veya herhangi bir nedenle yüzeye açıklığı kapanmış bulunan hatalar bu metotla tespit edilememektedir.
Penetarant muayene uygulanan yüzeye açık süreksizlikler içine kapiler etki ile nufüz etmiş olan penetrant sıvısı geliştirici tarafından tekrar yüzeye çekilerek süreksizlik belirtileri elde edilmektedir. Süreksizlikler; çatlak türü olduğu takdirde çizgisel belirtiler, gözenek türü olduğu takdir de ise yuvarlak belirtiler elde edilir.
Sıvı penetrant test, metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde karşılaşılan yüzey hatalarının tespiti için kullanılabilir. Penetrant testi, çok gözenekli bir yapıya sahip olan muayene parçalarında bu metodun sağlıklı bir şekilde uygulanması pek mümkün olmamaktadır. Sadece yüzeye açık hatalar tespit edilebilmektedir. Malzemenin ya da ürünün yüzey temizliğinin uygun yapılmamış olduğu durumlarda sonuca doğrudan tesir etmekte ve olumsuz etkilemektedir.
Muayene sonrasında ilave olarak son bir temizlik işlemi gerekebilmektedir. Kimyasal maddelerin kullanımı özel bir özen gerektirmektedir. (Örneğin atıklar v.b. gibi)
Genel Standartlar: EN ISO 3452-1 - Tahribatsız muayene - Penetrant muayenesi - Bölüm 1: Genel kurallar EN ISO 3452-2 - Tahribatsız muayene - Penetrant muayenesi - Bölüm 2: Penetrant malzemelerinin muayenesi EN ISO 3452-3 - Tahribatsız muayene - Penetrant muayenesi - Bölüm 3: Referans muayene blokları EN ISO 3452-4 - Tahribatsız muayene - Penetrant muayenesi - Bölüm 4: Cihazlar EN ISO 3059 - Tahribatsız muayene - Penetrantla muayene ve manyetik parçacıkla muayene - İnceleme şartları