ss@cti-inspection.com
(0216) 511 58 43
(0530) 173 17 57
Kaynak, iki veya daha fazla parçanın ısı veya basınç veya her ikisi yoluyla birleştirildiği bir işlemdir. Genellikle metallerde ve termoplastiklerde kullanılır, ancak ahşapta da kullanılabilir.
Bu makale, CTI INSPECTION sık sorulan sorulardan (SSS) oluşan bir diziden biridir
Kaynak işleminde bazı malzemeler özel işlemlerin ve tekniklerin kullanılmasını gerektirir. Fakat bazı malzemeler ise kaynaklanamaz 'olarak kabul edilir .
Birleştirilen parçalar ana malzeme olarak bilinir. Birleşmeyi oluşturmak için eklenen malzemeye dolgu veya sarf malzemesi denir. Bu sarf malzemelerin formu, ana plaka veya boru, dolgu teli, sarf elektrot (ark kaynağı için) vb. formuna benzer olacak şekilde seçilir. Böylece homojen bir kaynak oluşturur, ancak kırılgan dökme demirlerin kaynaklanması, farklı bir bileşime sahip bir dolgudur. Bu nedenle bazı malzeme özelliklerinin kullanılması gibi durumlar vardır. Bu kaynaklara heterojen denir.
Tamamlanan kaynaklı bağlantı bir kaynak olarak adlandırılır.
İçindekiler:
Kaynak Nasıl Çalışır ? Metalleri Birleştirme
Yüksek ısı, ana metalden daha güçlü olabilen birleşmeyi oluşturmak üzere soğuyan erimiş malzemeden bir kaynak havuzuna neden olur. Basınç, ya ısı ile birlikte ya da kendi başına bir kaynak üretmek için de kullanılabilir.
Eritilmiş ve dolgu metallerinin kirlenmesini veya oksitlenmesini önlemek için bir koruyucu gaz da kullanabilir.
Plastiklerin Birleştirilmesi
İlk olarak, yüzeyler ısı ve basınç uygulanmadan önce hazırlanır ve son olarak malzemelerin füzyon oluşturmak için soğumasına izin verilir. Plastikler için birleştirme yöntemleri, kullanılan tam işleme bağlı olarak harici veya dahili ısıtma yöntemlerine ayrılabilir.
Ahşap Birleştirme
Ahşap kaynağı malzemelere katılmak için sürtünmeden üretilen ısıyı kullanır. Birleştirilecek malzemeler, doğrusal bir sürtünme hareketi iş parçalarını birbirine bağlamak için ısı oluşturmadan önce büyük bir basınca maruz bırakılır.
Bu, ahşabın saniyeler içinde yapıştırıcı veya çivi olmadan birleştirilmesini sağlayan hızlı bir işlemdir.
Kaynak Bileşimleri
Alın Kaynağı - Butt Joint İki parçanın uçları veya kenarları arasındaki bağlantı, eklem bölgesi dahil 135-180 ° 'lik bir açı yapar.
T Kaynağı - T Joint Bir parçanın ucu veya kenarı ile diğer parçanın yüzü arasında bir bağlantı olup, parçalar, eklem bölgesinde 5 ° 'den daha fazla ve 90 °' ye kadar bir açı yapar.
Köşe Kaynağı – Corner Joint İki parçanın uçları veya kenarları arasındaki bağlantı, eklem bölgesinde 30'dan fazla ancak 135 ° 'den daha az bir açı yapar
Kenar Kaynağı - Edge Joint Eklem bölgesinde 0 ila 30 ° arasında bir açı yapan iki parçanın kenarları arasındaki bağlantı.
Artı Kaynağı - Cruciform Joint İki düz plakanın veya iki çubuğun dik açılarda ve aynı eksende başka bir düz plakaya kaynaklandığı bir bağlantı.
Bindirme Kaynağı - Lap Joint Kaynak veya kaynaklar bölgesinde 0-5 ° 'lik bir açı yapan üst üste gelen iki parça arasındaki bağlantı.
Enerji kaynakları Farklı süreçler, kullanılan enerji kaynağı tarafından ve çeşitli farklı tekniklerle belirlenir.
19. yüzyılın sonuna kadar dövme kaynak kullanılan tek yöntemdi, ancak ark kaynağı gibi daha sonraki süreçler geliştirildi. Modern yöntemler, malzemeleri birleştirmek için gaz alevi, elektrik arkı, lazerler, elektron ışını, sürtünme ve hatta ultrason kullanır.
Yanıklara, elektrik çarpmasına, hasarlı görmeye, radyasyona maruz kalmaya veya zehirli kaynak dumanı ve gazlarının solunmasına yol açabileceğinden bu işlemlere dikkat edilmelidir.
Farklı Kaynak Yöntemleri Nelerdir ve Ne İçin Kullanılırlar?
Endüstri için kendi teknikleri ve uygulamaları ile çeşitli farklı süreçler vardır, bunlar şunları içerir:
Ark Bu kategori bir dizi yaygın manuel, yarı otomatik ve otomatik süreç içerir. Bunlar metal atıl gaz (MIG) kaynağı , çubuk kaynağı, tungsten atıl gaz (TIG) kaynağı , gaz kaynağı, metal aktif gaz (MAG) kaynağı , özlü ark kaynağı (FCAW), gaz metal ark kaynağı (GMAW), tozaltı ark kaynak (SAW), ekranlı metal ark kaynağı (SMAW) ve plazma ark kaynağı.
Bu teknikler genellikle bir dolgu malzemesi kullanır ve öncelikle paslanmaz çelik, alüminyum, nikel ve bakır alaşımları, kobalt ve titanyum gibi metalleri birleştirmek için kullanılır. Ark kaynağı işlemleri, petrol ve gaz , güç , havacılık , otomotiv ve daha fazlası gibi endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır .
Sürtünme Sürtünme kaynak teknikleri, mekanik sürtünme kullanarak malzemelere katılır. Bu, çelik, alüminyum ve hatta ahşap da dahil olmak üzere farklı kaynak malzemeleri üzerinde çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir.
Mekanik sürtünme, soğuduklarında bir bağ oluşturmak için karışan malzemeleri yumuşatan ısı üretir. Birleşmenin gerçekleşme şekli, kullanılan sürtünme karıştırma kaynağı (FSW) , sürtünme karıştırma noktası kaynağı (FSSW), doğrusal sürtünme kaynağı (LFW) ve döner sürtünme kaynağı (RFW) gibi kesin işleme bağlıdır.
Sürtünme kaynağı dolgu metalleri, akı veya koruyucu gaz kullanımını gerektirmez.
Sürtünme, havasız uygulamalarda sıklıkla kullanılır çünkü aksi takdirde 'kaynak yapılmayan' hafif alüminyum alaşımlarını birleştirmek için idealdir.
Sürtünme işlemleri endüstride kullanılmaktadır ve ayrıca yapıştırıcı veya çivi kullanılmadan ahşabı yapıştırmak için bir yöntem olarak araştırılmaktadır.
Elektron demeti Bu füzyon birleştirme işlemi, malzemeleri birleştirmek için yüksek hızlı elektron demeti kullanır. Elektronların kinetik enerjisi, iş parçaları ile çarpışma üzerine ısıya dönüşerek malzemelerin birlikte eriymesine neden olur.
Elektron ışını kaynağı (EBW), ışının yayılmasını önlemek için bir vakumda (vakum odası kullanılarak) gerçekleştirilir.
Kalın bölümleri birleştirmek için kullanılabileceği gibi EBW için birçok yaygın uygulama vardır . Bu, havacılıktan nükleer enerjiye ve otomotivden demiryoluna kadar birçok endüstriye uygulanabileceği anlamına geliyor.
Lazer Termoplastikleri veya metal parçalarını birleştirmek için kullanılan bu işlem, barrow, derin kaynaklar ve yüksek birleştirme oranları için ideal konsantre bir ısı sağlamak için bir lazer kullanır. Kolayca otomatikleştirildiğinde, bu işlemin gerçekleştirilebileceği yüksek kaynak hızı, otomotiv endüstrisi gibi yüksek hacimli uygulamalar için mükemmeldir.
Lazer ışını kaynağı, elektron ışını birleştirme gibi bir vakum yerine havada yapılabilir.
Direnç Bu, otomotiv endüstrisinde yaygın olarak kullanılan hızlı bir süreçtir. Bu işlem, direnç nokta kaynağı ve direnç dikiş kaynağı olmak üzere iki türe ayrılabilir.
Punta kaynağı , iş parçaları birbirine kenetlenirken küçük bir alana uygulanan iki elektrot arasında verilen ısıyı kullanır.
Dikiş kaynağı, sürekli sızıntısız bir kaynak sağlamak için elektrotları dönen tekerleklerle değiştirmesi dışında punta kaynağına benzer.