ss@cti-inspection.com
(0216) 511 58 43
(0530) 173 17 57
Manyetizma Nedir? Manyetik parçacık testi 'nin açıklanabilmesi için öncelikle manyetizma tanımının doğru yapılması gerekmektedir.Manyetizma, hareket halindeki elektrik yüklerinin birbirlerine karşı kuvvetlerini inceleyen bir fizik alt dalıdır. Manyetik alanların meydana getirdiği bir fiziki olaydır. Ferromanyetizma teriminin “ferro” kısmı demir maddesinin Latincesi “ferrum”dan gelmektedir. Çünkü ilk doğal mıknatıs, “manyetit – Fe3O4” formülüyle ifade edilen, demirin doğal bir formu şeklinde görülmüştür. Manyetik alanlar tarafından bazıları çekilir, bazıları ise itilir. Bazı maddeler ise karmaşık hallere girer. Manyetik alanlardan, yok denecek kadar az etkilenen maddeler, manyetik olmayan madde kabul edilirler. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar, plastik ve sıvılaşmış oksijendir. Manyetik maddeler ise demir, nikel ve kobalttır.
Manyetiklik, sıcaklık, basınç, uygulanan manyetik alan gibi bir takım faktörlere bağlıdır. Bu faktörler değiştiğinde madde, birden fazla manyetizma özelliği gösterebilir.
Manyetik Parçacık Testi Nedir? Yüzeysel kusurların tespiti için kullanılan tahribatsız muayene yöntemlerinden biri olan manyetik partikül testinde malzeme yüzeyinde bulunan süreksizlilerin lokasyonlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple uygulanan bu teknikte, malzeme üzerinde kaçak bir akını oluşturulur. Malzemenin üzerine dağıtılan manyetik tozlar oluşturulan kaçak akılar tarafından çekilerek malzeme yüzeyindeki süreksizliklerin çevresine yerleşir. Bu sayede süreksizliklerin yerleri tespit edilmiş olur. Manyetik partikül testleri ferromanyetik olan tüm malzemelere uygulanabilmektedir.
Manyetik Parçacık Testi Uygulaması Uygulama işlemi temel olarak 8 ana başlık altında toplanmaktadır. Uygulama sırası ve başlıkları aşağıda belirtilmiştir.
AD Merkblatt HP 5/3, ASME Sec. I, ASME Sec. V, ASME Sec. VIII, ASME B31.1, ASME B31.3, ASME B31.8, API 5L, API 1104, AWS D1.1, TS EN ISO 5817, TS EN ISO 17638, TS EN ISO 23278, TS EN ISO 9934-1, TS EN 10228-1, TS EN 1369, TS EN ISO 17635
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Avantajları